Neem contact opContact

Beeld- en teksttips

Het schrijven van webteksten en het zoeken naar passend beeldmateriaal kan zo eenvoudig of complex worden als u zelf wilt. Wilt u echter efficiënt iets goeds neerzetten? Volg dan de onderstaande tips:

Tip 1: Doel vaststellen
Om tekst en beeld effectief te laten zijn, is het essentieel om eerst vast te stellen wat het gewenste effect is. Door dit vooraf duidelijk te definiëren, kunnen gerichte keuzes worden gemaakt over wat wel en niet in het resultaat moet worden opgenomen. Bepaal welke elementen de boodschap ondersteunen en welke afleiden van de kern.

Voorbeeld: ik wil dat de lezer onze kerk leert kennen.
Handig: zorg ervoor dat de tekst zich richt op wie de kerk is, ondersteund door een actuele afbeelding van de mensen bij het gebouw.
Niet handig: beginnen met een uitgebreide geschiedenis en een foto van 100 jaar geleden. Bij een persoonlijke introductie start u doorgaans ook niet met een gedetailleerd levensverhaal.

Tip 2: Doelgroep vaststellen
Voert u hetzelfde gesprek met een 70-jarige als met een 14-jarige? Waarschijnlijk past u uw taalgebruik aan. Wat interessant is voor een ouder publiek, kan voor jongeren minder relevant zijn, en omgekeerd. Hetzelfde principe geldt voor het schrijven van teksten: stem de inhoud en toon af op de doelgroep.

Voorbeeld: mijn doelgroep bestaat uit gelovige moeders met jonge kinderen (0 tot en met 4 jaar).
Handig: gebruik een vlot taalgebruik dat niet te simplistisch is. Houd rekening met het feit dat deze moeders waarschijnlijk slaaptekort hebben en weinig rust, dus beperk de informatie tot het essentiële. Dit geldt voor zowel de tekst als het beeld. Kijk ter inspiratie naar de opmaak en inhoud van tijdschriften die op deze doelgroep zijn gericht.
Bij evenementen is het belangrijk om praktische faciliteiten te vermelden, zoals tussendoortjes voor zowel moeders als kinderen en activiteiten voor de kinderen. Vermeld ook duidelijk of het de bedoeling is dat de kinderen meekomen.
Niet handig: beginnen met het aankondigen van een behandeling van de theologie van de heilige Adrianus. Hoewel dit onderwerp wellicht aan bod komt, is het voor de gemiddelde moeder waarschijnlijk niet relevant, vooral als niet duidelijk is hoe zij wordt ondersteund in het begeleiden van haar kinderen.

 

Dit zijn de belangrijkste tips. Deze kunnen verder worden uitgewerkt. De volgende richtlijnen helpen om de eerder genoemde tips effectiever toe te passen.

 

Tip 3: Houdt uw zinnen doelgericht
Zodra u het onderwerp van uw tekst heeft bepaald, is het belangrijk dat elke zin bijdraagt aan het bereiken van het gestelde doel.

Voorbeeld: ik wil dat de lezer zich aanmeldt voor mijn evenement.
Handig: ‘We behandelen de Bergrede.’
Niet handig: ‘We behandelen de Bergrede. We hebben ervoor gekozen om de Bergrede te behandelen in plaats van de laatste maaltijd, omdat dit logischer is rond Pasen.’

Tip 4: Let op zinslengte
Lange zinnen, vooral wanneer ze meerdere bijzinnen bevatten, kunnen de lezer verwarren en de boodschap moeilijk te volgen maken. Het is daarom belangrijk om de zinnen niet te lang te maken, maar ook niet te kort. Te eenvoudige taal is vaak niet geschikt, tenzij de doelgroep jong is. Een goede afwisseling van zinslengte zorgt doorgaans voor een prettig leesritme.

Voorbeeld:ik wil dat mijn tekst een fijn leesritme heeft.
Handig: ‘Ik heb verschrikkelijk veel zin om webteksten te schrijven! Alleen weet ik nog niet zo goed hoe dat moet. Niet dat dat uitmaakt, want daar word ik vast wel bij geholpen.’
Niet handig: ‘Het lijkt mij heel erg mooi werk om webteksten te schrijven, al ben ik er wel wat onzeker over omdat ik nog niet weet hoe dat moet. Toch lijkt me dat dat niet uitmaakt, omdat ik er vast wel bij geholpen word.’

Tip 5: Vermijd tangconstructies
Nog een veelvoorkomende oorzaak van onleesbare zinnen is het gebruik van tangconstructies. Het is daarom raadzaam deze te vermijden.

Voorbeeld: ik wil dat de lezer de rode draad kan blijven volgen bij het lezen van de tekst.
Handig: ‘Wilt u ons helpen, meld u dan aan met het volgende formulier:’
Niet handig: ‘Meld u aan, als u ons wilt helpen, met het volgende formulier:’

Tip 6: Lees de tekst hardop
Als u wilt controleren of uw tekst goed leesbaar is en vloeiend loopt, lees deze dan hardop voor. Hiermee brengt u niet alleen het ritme van de tekst aan het licht, maar kunt u ook direct interpunctie- en taalfouten opmerken.

Voorbeeld: ik wil dat de tekst een natuurlijk verloop heeft.
Handig: Na het schrijven van uw tekst leest u deze hardop voor (aan iemand uit de doelgroep).
Niet handig: Na het schrijven van uw tekst plaatst u deze gelijk op de website.

Tip 7: Effectief beeldgebruik
Bij het selecteren van beelden voor uw website is het belangrijk om rekening te houden met de juiste afmetingen en verhoudingen, zodat de afbeeldingen goed tot hun recht komen.
- Gebruik horizontale foto's: uw website is geoptimaliseerd voor horizontale beelden. Deze vullen de ruimte beter op het scherm en zorgen voor een professionele uitstraling.
- Headerafbeelding van 2000 pixels: Voor de header (de bovenste afbeelding van de pagina) raden wij aan om beelden van minimaal 2000 pixels breed te gebruiken. Voor andere
afbeeldingen is 1000 pixels breed meestal voldoende om helder en scherp te blijven.
- Let op marge en kadering: Houd bij het kiezen van een foto rekening met genoeg ruimte rondom het onderwerp. Close-ups kunnen problemen geven bij het bijsnijden van de
afbeelding. Door voldoende marge te houden, blijft het beeld goed bruikbaar, zelfs als het formaat wordt aangepast.
- Let op privacy (AVG): Vraag vooraf toestemming van personen die herkenbaar op de foto staan. Om dit proces te vereenvoudigen, kunt u foto’s met minder mensen gebruiken of
vooraf via een publieke mededeling aangeven dat er foto’s worden gemaakt. Bij bezwaar kunt u eenvoudig maatregelen nemen.

Voorbeeld: ik wil dat het beeldmateriaal op een levendige manier uitbeeldt wie wij zijn.
Handig: Gebruik horizontale foto's met voldoende marge, vraag tijdig toestemming voor herkenbare personen en kies beelden van minimaal 2000 pixels voor de header.
Niet handig: Close-ups zonder marge plaatsen, foto's zonder toestemming van afgebeelde personen gebruiken en te lage resolutieafbeeldingen in de header toepassen.

cross